KURCZAK HASSELBACK ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ
Piersi z kurczaka faszerowane z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówki idealnie sprawdzi się na obiad. Drób jest dobrym wyborem na diecie, gdyż zawiera dużą zawartość białka a mała zawartość tłuszczu.
Przepis w dużej mierze robi się sam, jednak jest dzięki charakterystycznym nacięciom piersi po pokrojeniu wygląda efektownie.
Składniki na 6 porcji :
– 3 filet z kurczaka
– 350g świeżych pieczarek
– 150g mozzarelli
– 700 g ziemniaków
– 50g szpinaku
-1/4 kapusty pekińskiej
-1/2 papryka
– pomidor
– ogórek zielony
– oliwa 2 łyżki
– ocet balsamiczny
– nasiona słonecznika
– sól, pieprz
Wykonanie:
Filety z kurczaka oczyścić z błon, osuszyć. Mięso naciąć w paski o szerokości około 2 cm do połowy jej grubości i doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200*C góra-dół.
Pieczarki obrać, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę również obrać i zetrzeć.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, dodać starte warzywa, całość przesmażyć do momentu, aż z pieczarek odparuje cała woda.
Nacięcia filet wypełnić farszem pieczarkowym, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w piekarniku.
Ja do moich piersi dodałam lekko obgotowane ziemniaki, jeżeli pokroicie ziemniaki na mniejsze kawałki bez problemu dojdą w tym samym czasie co kurczak. Po 20 minutach każdą pierś posypuję startą mozzarellą.
W czasie pieczenia przygotowujemy sałatkę. Warzywa pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, wszystko wymieszać w misce, a na suchej patelni podprażyć nasiona słonecznika, nadadzą sałatce chrupkości. Gotową sałatkę wykańczam odrobiną dobrej jakości oliwy i octem balsamicznym.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz tutaj
Jeśli chcesz podjać współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj
Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie
0 komentarzy