Kurczak hasselback z pieczarkami i mozzarellą

utworzone przez | sty 17, 2022 | Przepisy

KURCZAK HASSELBACK ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ 

Piersi z kurczaka faszerowane z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówki idealnie sprawdzi się na obiad. Drób jest dobrym wyborem na diecie, gdyż zawiera dużą zawartość białka a mała zawartość tłuszczu.

Przepis w dużej mierze robi się sam, jednak jest dzięki charakterystycznym nacięciom piersi po pokrojeniu wygląda efektownie.

Składniki na 6 porcji :

– 3 filet z kurczaka

– 350g  świeżych pieczarek

– 150g mozzarelli

– 700 g ziemniaków

– 50g szpinaku

-1/4 kapusty pekińskiej

-1/2 papryka

– pomidor

– ogórek zielony 

– oliwa 2 łyżki 

– ocet balsamiczny 

– nasiona słonecznika 

– sól, pieprz  

 

Wykonanie:

Filety z kurczaka oczyścić z błon, osuszyć. Mięso naciąć w paski o szerokości około 2 cm do połowy jej grubości i doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie nagrzać piekarnik  do 200*C góra-dół.

Pieczarki obrać, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę również obrać i zetrzeć.

Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, dodać starte warzywa, całość przesmażyć do momentu, aż z pieczarek odparuje cała woda.  

Nacięcia filet wypełnić farszem pieczarkowym, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w piekarniku.
Ja do moich piersi dodałam lekko obgotowane ziemniaki,  jeżeli pokroicie ziemniaki na mniejsze kawałki bez problemu dojdą w tym samym czasie co kurczak. Po 20 minutach każdą pierś posypuję startą mozzarellą. 

W czasie pieczenia przygotowujemy sałatkę. Warzywa pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, wszystko wymieszać w misce, a na suchej patelni podprażyć nasiona słonecznika, nadadzą sałatce chrupkości. Gotową sałatkę wykańczam odrobiną dobrej jakości oliwy i octem balsamicznym.

Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz tutaj

 Jeśli chcesz podjać współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj

Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Facebook