Makaron z zielonym sosem
Makaron z zielonym sosem bardzo przydał do gustu moim podopiecznym, dlatego postanowiłam podzielić się tym przepisem również z Wami!
Do wykonania tego dania potrzebujesz tylko 6 składników, które są dostępne w każdym sklepie, chociaż jest spora szansa, że znajdziesz je w swojej lodówce. Dzisiejszy przepis jest daniem bezmięsnym, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać kawałek piersi z indyka czy ryby. Jeżeli chcesz zwiększyć ilość białka w diecie możesz wymienić zwykły makaron na makron ze strączków np. soczewicy, dzięki takiemu prostemu zabiegowi możemy zwiększyć ilość spożywanego białka.
Składniki na makaron z zielonym sosem:
- makaron (dowolny) 60 g
- cukinia 125 g
- ser typu feta 50g
- oliwa 15 ml
- nasiona słonecznika 10g
- ser parmezan opcjonalnie

Wykonanie:
Wodę na makaron zagotować i wrzucić do niej odmierzoną ilość makaronu, całość gotować według instrukcji na opakowaniu – makaron powinien być al dente. Sos do zielonego makaronu robi się w bardzo prosty sposób ser typu feta, oliwę i pokrojoną cukinie umieszczamy w misce lub naczyniu do blendowania. Całość blendujemy na gęsty sos, jeśli Twój blender ma słabą moc pomocne może być dodanie odrobiny wody, jednak w moim przypadku nie jest to konieczne. Konsystencja sosu powinna być lekko gęsta. Gdy makaron będzie już ugotowany odcedzamy go i przekładamy na patelnię, całość polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Sos powinien dokładnie oblepić makaron. Gotowe danie posypujemy podprażonym słonecznikiem i opcjonalnie parmezanem!
Smacznego!
Porcja zielonego makaronu to 543 kcal
Białko: 21,7g
Tłuszcz: 29,4g
Węglowodany: 47,6g
Jeśli chcesz podjąć współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj
Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie
0 komentarzy