Makaron z zielonym sosem

utworzone przez | lip 15, 2022 | Przepisy

Makaron z zielonym sosem

Makaron z zielonym sosem bardzo przydał do gustu moim podopiecznym, dlatego postanowiłam podzielić się tym przepisem również z Wami!
Do wykonania tego dania potrzebujesz tylko 6 składników, które są dostępne w każdym sklepie, chociaż jest spora szansa, że znajdziesz je w swojej lodówce.  Dzisiejszy przepis jest daniem bezmięsnym, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać kawałek piersi z indyka czy ryby. Jeżeli chcesz zwiększyć ilość białka w diecie możesz wymienić zwykły makaron na makron ze strączków np. soczewicy, dzięki takiemu prostemu zabiegowi możemy zwiększyć ilość spożywanego białka.

Składniki na makaron z zielonym sosem:

  • makaron (dowolny)  60 g
  • cukinia 125 g
  • ser typu feta 50g
  • oliwa 15 ml
  • nasiona słonecznika 10g
  • ser parmezan opcjonalnie
makaron z zielonym sosem

Wykonanie:

Wodę na makaron zagotować i wrzucić do niej odmierzoną ilość makaronu, całość gotować według instrukcji na opakowaniu – makaron powinien być al dente. Sos do zielonego makaronu robi się w bardzo prosty sposób ser typu feta, oliwę i pokrojoną cukinie umieszczamy w misce lub naczyniu do blendowania. Całość blendujemy na gęsty sos, jeśli Twój blender ma słabą moc pomocne może być dodanie odrobiny wody, jednak w moim przypadku nie jest to konieczne. Konsystencja sosu powinna być lekko gęsta. Gdy makaron będzie już ugotowany odcedzamy go i przekładamy na patelnię, całość polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Sos powinien dokładnie oblepić makaron. Gotowe danie posypujemy podprażonym słonecznikiem i opcjonalnie parmezanem!

Smacznego!

Porcja zielonego makaronu to 543 kcal

Białko: 21,7g

Tłuszcz: 29,4g

Węglowodany: 47,6g

Więcej przepisów znajdziesz tutaj

Jeśli chcesz podjąć współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj

Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Facebook