Meksykański bowl w 15 minut!
Meksykański bowl to zdrowy obiad, który wykonasz w 15 minut. Sprawdź przepis, który przeniesie Cię do gorącego Meksyku!
Kto nie lubi dań, które są szybkie, proste i nie brudzą dużej ilości naczyń?
Chyba KAŻDY, dlatego swoje przepisy zawsze tworzę testując je na sobie…często wielokrotnie. Sprawdź jak niewiele potrzeba, aby wykonać meksykańskiego bowla pełnego dobroczynnych składników.
Meksykański bowl składniki (1 porcja):
Meksykańskie mięso w sosie:
- mięso mielone z piersi indyka 150g
- passata pomidorowa 200 ml
- fasola czerwona konserwowa 30g
- cebula czerwona 1/2 szt.
- czosnek 1 ząbek
- oliwa z oliwek 5g
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra 1/4 łyżeczki, kolendra 1/2 łyżeczki, bazylia 1/3 łyżeczki i szczypta oregano
Dodatki:
- wrap pełnoziarnisty/lawasz 1 szt.
- awokado 30g
- pomidorki koktajlowe 3 szt.
- gotowana kukurydza 1/2 kolby (gotowaną kukurydze kupisz np. w lidlu lub biedronce, jeśli masz więcej czasu możesz samodzielnie ją ugotować)
Wykonanie:
Wykonanie meksykańskiego bowla rozpoczynamy od wstawienia wody w garnku na kukurydzę. Do wrzącej wody wrzucamy kolbę i gotujemy około 10 minut. W międzyczasie zabieramy się pokrojenie cebuli oraz czosnku. Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę i podduszamy chwilę pokrojoną cebulę i czosnek, gdy zaczną lekko się złocić dodajemy mięso mielone. W wersji wege mięso możesz zastąpić pokruszonym tofu. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, ostrość dopasowujemy do siebie ;). Następnie wlewamy passatę oraz dodajemy fasolę. Lekko podkręcamy gaz, dzięki temu sos się zredukuje. Wrapa lub lawasza kroimy w trójkąty i opiekamy w elektrycznym grillu, dzięki temu będzie chrupiąca. Gdy sos lekko się zredukuje wykładamy wszystkie składniki na talerz, całość dekorujemy pokrojonymi pomidorkami oraz awokado!
Smacznego!
1 porcja to: 620 kcal
Białko: 43,4g
Tłuszcz: 17,5g
Węglowodany: 82,2g
Jeśli chcesz podjąć współpracę więcej szczegółów znajdziesz tutaj
Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie
0 komentarzy