Orientalne tofu dla insulinoopornych:
Dziś mam dla was wyjątkową propozycję kulinarną: orientalny wegetariański posiłek dla osób zmagających się z insulinoopornością. Gwarantuję, że przepis ten podbije serca fanów kuchni indyjskiej 🙂
Składniki na orientalne tofu dla insulinoopornych:
- 100g tofu,
- 30g ryżu brązowego,
- 150g brokuła,
- 5g miodu,
- 30g ketchupu bez cukru,
- 10g czosnku,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 5ml soku z cytryny.
- 15ml oliwy z oliwek.
Wykonanie orientalnego tofu dla insulinoopornych:
- Przygotuj miseczkę która posłuży Ci do połączenia składników.
- Do miseczki przekładamy miód, ketchup, czosnek, sos sojowy i erytrytol. Wszystko dokładnie mieszamy w celu zrobienia sosu.
- Tofu kroimy drobno w kostkę.
- Patelnię rozgrzewamy i dodajemy oliwę z oliwek.
- Wrzucamy tofu na patelnię. Smażymy na złoty kolor i dodajemy przygotowany sos. Następnie redukujemy sos na 2-3 minuty.
- W międzyczasie przygotowujemy garnek z wodą.
- Brokuła kroimy na drobniejsze rożyczki, wrzucamy do garnka i gotujemy go al dente.
- Następnie ponownie w osobnym garnku z wodą gotujemy ryż brązowy według instrukcji na opakowaniu.
Do ryżu możecie dodać kurkumę, dzięki temu uzyskamy piękny złoty kolor ryżu. Ponadto całe danie możecie posypać szczyptą czarnego sezamu.
Smacznego 🙂
Rozkład makroskładników dla orientalnego tofu dla insulinoopornych:
Energia: 461 kcal
Białko: 22g
Tłuszcze: 24g
Węglowodany: 43g
Jeżeli chcesz zobaczyć w formie video jak przygotować ten przepis zapraszam Cię tutaj
Więcej przepisów na pyszne słodkie posiłki i nie tylko znajdziesz tutaj
0 komentarzy