PROPOZYCJE PRZEKĄSEK KARNAWAŁOWYCH CZĘŚĆ 1
Karnawał zbliża się wielkimi krokami. Dlatego chciałabym Ci przedstawić propozycje przekąsek karnawałowych, które zrobią furorę wśród Twoich znajomych 🙂
JAJKA FASZEROWANE AWOKADO
Składniki:
- 6 jajek
- 1 awokado
- 1/5 kubka jogurtu naturalnego
- Sok z ½ cytryny
- Sól
- Pieprz
- Koperek
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupek. Następnie każde jajko przekroić na połowę. Wyjąć ostrożnie łyżką żółtka. W międzyczasie przekroić awokado, wyjąć pestkę. Zawartość owocu przerzucić do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać sok z cytryny oraz doprawić. Dodać żółtka i jogurt. Wszystko wymieszać na gładką masę. Masę przełożyć na białka jaj. Udekorować koperkiem.
JAJKA ZAPIEKANE W POMIDORACH
Składniki:
- 2 duże pomidory
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
- Szczypta tymianku, ziół prowansalskich, szczypiorku (wedle uznania)
Pomidory umyć, osuszyć i przekroić na pół. Usunąć miąższ. Ustawić piekarnik na 200 stopni. Warzywa wyłożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek. Pomidory piec przez 10 minut. Po upływie czasu wyjąć je i wbić jajka. Przyprawić. Stawić ponownie do piekarnika i piec do momentu, kiedy jajka będą odpowiednio ścięte (średnio 10-15 minut).
TRADYCYJNA SAŁATKA GRECKA
Składniki:
- 1 opakowanie mixu sałat (np. Vital Fresh z Biedronki)
- 100g sera feta
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 średni ogórek szklarniowy
- 1 średnia cebula
- 10 oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
- Szczypta ziół prowansalskich (wedle uznania)
- 1 łyżeczka soku z cytrynyy
Warzywa umyć i osuszyć. Mix sałat przerzucić do większego naczynia. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Następnie ogórka pokroić w plastry, a cebulę w piórka. Ser feta pokruszyć. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Następnie dodać oliwę z oliwek i doprawić. Ponownie wymieszać wszystko ze sobą.
KLASYCZNY HUMMUS Z WARZYWAMI
Składniki:
- Jedna puszka ciecierzycy (np. marki Freshona – Lidl)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- Szczypta soli, pieprzu
- Świeża bazylia (ewentualnie)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 papryka*
- 1 marchewka*
- 1 ogórek*
*warzywa możesz wybrać wedle uznania
Ciecierzycę odsącz z puszki. Wrzucić do wysokiego naczynia. Za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Następnie doprawić przyprawami, sokiem z cytryną i posiekanym czosnkiem. Dodać oliwę z oliwek. Polecam również dodanie świeżej bazylii w celu podbicia smaku. Ponownie zmiksować. Gotowy hummus możesz podawać z warzywami (ja zazwyczaj wybieram paprykę, marchewkę i ogórka).
DOMOWE BATONIKI
Składniki:
- Szklanka płatków owsianych
- ½ szklanki otrębów owsianych
- 1 jajko
- Mniejszy kubek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
- Ulubione dodatki (np. kawałki gorzkiej czekolady, suszone owoce, ziarna słonecznika)
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. W międzyczasie przygotować masę na słodycze. Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski i dokładnie wymieszać (ja używam blendera do uzyskania gładkiej masy). Następnie uformować z masy duży placek (w wymiarach naszego naczynia żaroodpornego). Wyrównać brzegi i przełożyć do piekarnika. Piec około 25-30 minut. Jeśli zauważysz, że brzegi masy nabrały kolor brązowy możesz już wyciągać ją z piekarnika. Następnie nie czekać aż nasza masa wystygnie, a zacząć kroić ją w długie pasy. W momencie, kiedy masa przestygnie pokroić nasze paski w kształt batoników.
SAŁATKA CAPRESE Z PIECZONYM BURAKIEM
Składniki:
- 1-2 buraki
- 1 kulka mozzarelli light
- Bazylia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
Buraki umyć, obrać i ugotować do miękkości. Kiedy warzywa się ugotują należy je ostudzić i pokroić w plastry. Mozzarellę odsączyć z zalewy i również pokroić w plastry. Przygotować półmisek. Plastry warzywa przekładać na przemian z mozzarellą. Posypać sałatkę świeżą bazylią. Dodać oliwę z oliwek i sok z cytryny.
TORTILLE Z ŁOSOSIEM
Składniki:
- 2 placki tortilli pełnoziarnistej
- Serek kremowy (np. bieluch)
- Kilka plastrów łososia wędzonego
- Szczypiorek
- 1 ogórek szklarniowy
Placki tortilli wysmarować serkiem kremowym. Następnie poukładać pionowo plastry łososia. Ogórek umyć, osuszyć i pokroić w paski. Przekładać na przemian łososia i ogórka. Przyprawić wedle uznania. Tortille zwinąć w rulonik i pokroić na a’la plastry.
CO MYŚLICIE O WYMIENIONYCH PROPOZYCJACH PRZEKĄSEK KARNAWAŁOWYCH?
Jest to tylko kilka z moich pomysłów jak umilić ten wyjątkowy czas. Jeśli masz ochotę na więcej inspiracji zapraszam Ciebie na mojego instagrama 🙂
Jeżeli, chcesz dowiedzieć jak zacząć zdrowiej się odżywiać odsyłam Cię tutaj
Potrzebujesz pomocy w zbilansowaniu diety? Napisz do mnie
Dodatkowo zapraszam Cię do zapisania się do darmowego newsletteru! tutaj
0 komentarzy