Przeciwzapalny koktajl dla insulinoopornych:
Dzisiaj przygotowałam dla Ciebie przepis na przeciwzapalny koktajl dla insulinoopornych. Z jednej strony może nam się wydawać, że koktajle nie powinny znaleźć się w jadłospisach dla insulinoopornych. W rzeczywistości tak nie jest. Mianowicie, dzięki odpowiedniej porcji białka i zdrowych tłuszczów koktajl ten nasyci was na długo! Dodatkowo korzystnie wpłynie na waszą glikemię poposiłkową. Poza tym dzięki bombie antyoksydantów jest również odpowiedni dla osób z PCOS czy Hashimoto.
Składniki na przeciwzapalny koktajl dla insulinoopornych:
- 70g awokado,
- 50g malin,
- 5g acai,
- 50g skyru naturalnego,
- 150 ml napoju migdałowego (uwaga! wybierz ten bez dodatku cukru, gdyż często napoje roślinne są dodatkowo dosładzane),
- 100 ml wody,
- erytrytol do smaku.
Wykonanie koktajlu przeciwzapalnego dla insulinoopornych:
- Na początku do kielicha blendera dodaj obrane i pokrojone w plastry awokado.
- Następnie dorzuć umyte maliny.
- Potem dodaj jogurt skyr i acai.
- Dodatkowo dosyp erytrytolu dla smaku.
- Następnie dodaj mleko roślinne plus wodę.
- A na samym końcu wszystko blendujemy na gładką masę i gotowe!
Smacznego!
Rozkład makroskładników dla koktajlu przeciwzapalnego dla insulinoopornych:
Energia: 228 kcal
Białko: 10g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 15g
Jeżeli chcesz zobaczyć w formie video jak przygotować ten przepis zapraszam Cię tutaj
Więcej przepisów na pyszne słodkości i nie tylko znajdziesz tutaj
Czym zastapic acai nie mam mozliwosci zakupu (nie mieszkam w PL)
można pominąć ten składnik, albo dodać garstkę aronii czy mrożonych jagód 🙂