Dieta w chorobie Hashimoto

utworzone przez | wrz 6, 2023 | Przepisy

Dieta w chorobie Hashimoto

Choroba Hashimoto czyli limfocytarne zapalenie tarczycy typu Hashimoto jest chorobą, która dotyka coraz większy odsetek osób. Przyczyny tego schorzenia nie zostały do końca poznane. Przypuszcza się, że czynniki genetyczne odgrywają tu znaczącą rolę, a środowiskowe zwiększają prawdopodobieństwo rozwoju choroby Hashimoto. Największe znaczenie przypisuje się nadmiarowi jodu czy niedoboru selenu i witaminy D w codziennym jadłospisie.
Ponadto jest to choroba nieuleczalna i często towarzyszą jej inne choroby autoimmunizacyjne jak: reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca typu 1 czy celiakia.

wielkanocne

Rozwój choroby Hashimoto

Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy (AZT) typu Hashimoto rozwija się w wyniku nadmiernego pobudzenia układu odpornościowego. W konsekwencji w gruczole tarczycowym możemy zaobserwować nacieki limfocytów oraz makrofagów. Oznacza to również, że nasz organizm zaczyna produkować w większej ilości ,,złe” białka, a zmniejsza produkcję tych ,,dobrych”. Z drugiej strony zwiększa się wytwarzanie przeciwciał skierowanych przeciwko tyreoperoksydazie (anty-TPO) i/lub tyreoglobulinie (anty-TG), które są istotne dla prawidłowej pracy hormonów tarczycy. Efektem upośledzonej odpowiedzi immunologicznej i zaburzeń morfologicznych zachodzących w tarczycy dochodzi do zmniejszenia jej aktywności. W konsekwencji rozwija się choroba Hashimoto.

Objawy Hashimoto:

Faktem jest, że Hashimoto może rozwijać się przez wiele lat nie przynosząc żadnych objawów. Jednak do najczęstszych dolegliwości zgłaszanych przez pacjentów możemy zaliczyć:

  • Uczucie zimna,
  • Chwiejność emocjonalna.
  • Wypadanie włosów,
  • Zwiększona podatność na łamanie się paznokci,
  • Problemy z wypróżnianiem,
  • Nadmierne pocenie się,
  • Zaburzenia snu,
  • Przewlekłe zmęczenie,
  • Osłabienie,
  • i wiele innych….

Jak zdiagnozować chorobę Hashimoto?

Diagnostyka choroby Hashimoto powinno opierać się na interdyscyplinarnym podejściu. Istotną rolę odgrywa tutaj nie tylko lekarz, ale również diagnosta laboratoryjny oraz dietetyk, który odpowiednio dostosuje dietę pod Twoje potrzeby. Kluczowym kryterium diagnostycznym w rozpoznaniu autoimmunologicznego zapalenia tarczycy jest podwyższony poziom przeciwciał anty-TPO i/lub anty-TG, ale także zmiany w tarczycy rozpoznane dzięki badaniu USG. W obrazie tym obserwuje się występowanie ognisk zapalnych. Z drugiej strony w diagnostyce choroby Hashimoto oprócz występowania wspomnianych przeciwciał dodatkowo mogą występować one przeciwko TSH.  Dlatego w badaniu laboratoryjnym również możemy zobaczyć wzrost stężenia TSH, a obniżenie fT4 i/lub fT3.

wielkanocne

Dieta w Hashimoto

  1. Dieta w Hashimoto powinna być dostosowana pod Ciebie!

Tak naprawdę postępowanie dietetyczne w Hashimoto nie różni się zbytnio od żywienia osób zdrowych zgodnie z wytycznymi Polskiego Talerza Zdrowego Żywienia. Istotne w dietoterapii jest uwzględnienie płci pacjenta, jego wieku, chorób współistniejących i poziomu aktywności fizycznej. Jest to bardzo ważne, gdyż każdy organizm jest inny i nie ma jednej idealnej diety dla osób z chorobą Hashimoto – zwłaszcza spotykając się z wieloma sprzecznymi informacjami, które możemy znaleźć w Internecie. Wielu z nas słyszało pewnie, że mając Hashimoto powinnyśmy wyeliminować laktozę czy gluten. Owszem, prawdą jest, że są pacjenci którzy oprócz Hashimoto zdiagnozowano u nich nietolerancję laktozy czy glutenu, ale tylko w takich przypadkach powinno zwrócić się uwagę na te ograniczenie/wyeliminowanie owych składników. Dietoterapia w Hashimoto nie powinna wiązać się z żadnymi wielkimi restrykcjami. Rekomenduje się aby opierała się ona na zasadach diety przeciwzapalnej uwzględniając takie składniki jak:

  • Magnez – mikroskładnik ten znajdziemy w nabiale, nasionach dyni, kakao czy w orzechach.
  • Jod – czyli tzw. ,,must have” w diecie osób z Hashimoto. Związek ten jest istotny dla prawidłowego funkcjonowania gruczołu tarczycy. Niedostateczna podaż może wiązać się z rozwinięciem się woli tarczycy (tj. jej powiększeniem). Rekomenduje się zwiększenie spożycia takich pokarmów jak: ryby morskie (zwłaszcza dorsz czy mintaj), alg czy soli jodowanej (ale uwaga! Z umiarem!).
  • Selen – kolejny ,,must have”. Mikroskładnik odpowiedzialny jest przemianę hormonów tarczycy T4 do T3. Bogatym jego źródłem są znane nam wszystkim orzechy brazylijskie (uwaga! Istotne jest czytanie etykiet -> często w polskich dyskontach możemy znaleźć orzechy, które tak naprawdę pochodzą z Chile a nie z Brazylii).
  • Witamina D – dzięki jej korzystnemu wpływowi na układ immunologiczny. Jej głównym źródłem jest synteza skórna. Niestety ze względu na warunki pogodowe w okresie od października do kwietnia zaleca się jej suplementację. Z drugiej strony jej niewielkie ilości możemy znaleźć w tłustych rybach czy olejach roślinnych.
  1. Co z tym białkiem, tłuszczem i węglowodanami?

Tak jak już wspomniałam – dieta osób z Hashimoto powinna być zindywidualizowana. Ważne jest dostarczenie na odpowiednim poziomie wszystkich niezbędnych makro- i mikroskładników w celu utrzymania zdrowia na odpowiednim poziomie. Wiem, że może być to dość kłopotliwe dlatego odsyłam Ciebie do mojego sklepu oraz instagrama, gdzie możesz znaleźć różne przykłady smacznych diet. Jeśli chodzi o białko zaleca się aby stanowiło ono 25% wartości energetycznej naszej diety. Odpowiednia podaż tego związku pozwala na prawidłową pracę tarczycy dzięki dostarczeniu fenyloalaniny, która ulega konwersji do tyrozyny. Źródłem tego składnika są przede wszystkim nabiał i produkty mleczne, ale także produkty białkowe jak:

  • ryby morskie,
  • jaja,
  • drób,
  • sery twarogowe, jogurty, mleko

Zaleca się ograniczenie spożycia czerwonego i wysoko przetworzonego mięsa. Produkty te cechują się wysoką zawartością składników prozapalnych, które nie są rekomendowane w diecie osób z Hashimoto.

Tłuszcze są kolejną grupą o której nie należy zapomnieć w dietoterapii Hashimoto. Są odpowiedzialne one m.in. za prawidłowe funkcjonowanie hormonów tarczycy. Istotne jest aby przeważały w diecie tłuszcze pochodzenia roślinnego ze względu na ich funkcje przeciwzapalne oraz bogactwo antyoksydantów. Są to:

  • Orzechy,
  • Oliwa z oliwek,
  • Olej z nasion chia,
  • Olej rzepakowy,
  • Olej lniany,
  • Pestki dyni,
  • Siemię lniane,

+ Ryby tłuste – łosoś, śledź, makrela, sardynki.

Wymienione przykłady są źródłem przede wszystkim kwasów omega 3, które wykazują właściwości przeciwzapalne. Pewnie każdy z nas słyszał również o kwasach omega 6. W przypadku tych związków powinnyśmy być nieco bardziej ostrożni. Owszem znajdziemy je w zdrowych produktach jak np. olej słonecznikowy, olej z wiesiołka czy ogórecznika. Jednak ich nadmierna podaż ma działanie prozapalne. W takim przypadku zaleca się, aby w diecie przeważały kwasy omega 3 nad omega 6. Tłuszcze prozapalne możemy znaleźć także w takich produktach jak:

  • Olej palmowy,
  • Olej kokosowy,
  • Tłuste wędliny,
  • Smalec,
  • Boczek,
  • Produkty przetworzone jak fast food, paluszki, cukierki, słodycze.

Węglowodany stanowią ostatnią grupę makroskładników w dietoterapii osób z Hashimoto. Ze względu na bogactwo minerałów oraz wysoką zawartość błonnika pokarmowego rekomenduje się aby przeważały węglowodany z produktów pełnoziarnistych takich jak:

  • Makaron pełnoziarnisty,
  • Mąka gryczana/pełnoziarnista,
  • Kasza gryczana,
  • Chleb graham,
  • Chleb pełnoziarnisty
  • Pumpernikiel

I wiele innych…

Dostarczenie tego rodzaju węglowodanów wpływa korzystnie na mikrobiom jelitowy pacjenta z Hashimoto i zmniejsza ilość prozapalnych substancji w organizmie.

Podsumowując

Podsumowując dieta w Hashimoto powinna obfitować w substancje przeciwzapalne, uwzględniając warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste. Dodatkowo należy ograniczyć udział tłuszczów zwierzęcych i węglowodanów prostych.

Więcej przepisów znajdziesz tutaj

Jeśli chcesz potrzebujesz indywidualnej diety więcej szczegółów znajdziesz tutaj

Zostań ze mną w kontakcie i zaobserwuj mój profil na instagramie

Power Girl Fit Camp VII w Namaste Jamno

Zobacz relację z siódmej edycji Power Fit Camp, gdzie uczestniczki miały przyjemność wziąć udział w warsztatach dietetycznych czy treningów!

Bowl z łososiem i dipem z awokado dla insulinoopornych

Masz insulinooporność i nie masz pomysłu na posiłki? W takim razie zapraszam Cię do zapoznania się z BEZPŁATNYM JADŁOSPISEM!

3 WYTRAWNE ŚNIADANIA DLA INSULINOOPORNYCH!

Nie masz pomysłu na śniadanie? Masz insulinooporność? Mam dla Ciebie rozwiązanie! Czyli 3 wytrawne śniadania dla insulinoopornych

DARMOWY JADŁOSPIS DLA INSULINOOPORNYCH 1750 KCAL!

Masz insulinooporność i nie masz pomysłu na posiłki? W takim razie zapraszam Cię do zapoznania się z BEZPŁATNYM JADŁOSPISEM!

Kremowe risotto dla insulinoopornych

Czy ktoś ma ochotę na odrobinę Włoch w swojej kuchni? Wiem, że w większości z Was kojarzy ten kraj z pizzą i pastą, ale co powiecie o przepisie na idealnie kremowe risotto?

Czekoladowy pudding chia dla insulinoopornych

Czy wy też uwielbiacie słodkie posiłki? Dla mnie to praktycznie must have każdego poranka! Dlatego zapraszam na przepis na czekoladowy pudding chia!

Omlet szarlotka dla insulinoopornych

Omlet szarlotka dla insulinoopornych to zapach jesiennej pogody za oknem – pełnego cynamonu, jabłek i korzennych przypraw. Zapraszam serdecznie!

Orientalne tofu dla insulinoopornych

Orientalne tofu dla insulinoopornych to wspaniała propozycja dla osób, które są fanami kuchni azjatyckiej. Pełne aromatu i smaku.

Czekoladowe naleśniki dla insulinoopornych

Czekoladowe naleśniki to smak mojego dzieciństwa. Dlatego dzisiaj przygotowałam dla Ciebie ten przepyszny przepis idealnie zbilansowany.

Racuchy z jabłkami dla insulinoopornych

Racuchy z jabłkami dla insulinoopornych to przepyszna propozycja na słodki posiłek, który bez problemu można zabrać do pracy.

Zadbaj o swoje zdrowie!

Jeśli szukasz produktów, które wspomogą Twoją podróż do zdrowszego życia, zapraszam do odwiedzenia mojego sklepu online!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook