Poznaj 5 mitów w insulinooporności

utworzone przez | gru 29, 2022 | Blog

Poznaj 5 mitów w insulinooporności

Insulinooporność jest zaburzeniem, które dotyka coraz większą liczbę osób. Definiujemy ją jako zmniejszona wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Oznacza to, że w naszym organizmie produkowana jest wystarczająca ilość insuliny, ale tkanki docelowe (tj. wątroba, mięśnie, tkanka tłuszczowa) są obojętne na jej działanie. Zaburzenie te może rozwinąć się w cukrzycę typu 2 (ale nie musi). Dlatego w większości wypadków nasze wybory żywieniowe odgrywają istotną rolę w rozwoju insulinooporności. Wzrost konsumpcji żywności przetworzonej bogatej w tłuszcze nasycone i cukry proste, ale także niski udział aktywności w naszym codziennym życiu sprzyja wystąpieniu oporności tkanek na insulinę. W internecie możemy znaleźć wiele mitów na temat insulinooporności. Dziś poznasz najbardziej popularne mity dietetyczne w insulinooporności.

 

mitów w insulinooporności

1. Insulinooporność dotyka jedynie osoby otyłe

Pierwszym mitem w insulinooporności jest to, że chorują na to zaburzenie jedynie osoby otyłe. Prawdą jest, że insulinooporność możemy bardzo często spotkać u osób których BMI jest powyżej normy. Z drugiej strony przyczyny tego zaburzenia nie została jeszcze całkowicie poznana. Na rozwój insulinooporności mają również wpływ czynniki genetyczne jak i czynniki środowiskowe.

Przykładowo:

  • Większe prawdopodobieństwo rozwoju insulinooporności może wystąpić u osoby, u której bliski członek rodziny choruje na to zaburzenie
  • Brak regularnej aktywności fizycznej w ciągu dnia
  • Dieta bogata w cukry proste oraz tłuszcze nasycone
  • Otyłość brzuszna
  • Niedobór snu
  • Nadmierny stres

    Dlatego jak sam możesz zobaczyć większe ryzyko insulinooporności występuje w przypadku nieprawidłowego stylu życia człowieka.

    2. Mając insulinooporność należy całkowicie zrezygnować z węglowodanów

    Tutaj mogę Ciebie zaskoczyć, ale jest to najbardziej powielany mit na wielu forach internetowych. Większość pacjentów u których zdiagnozowano insulinooporność uważa, że węglowodany powinny być wyeleminowane z ich diety. Kojarzą, że podnoszą one poziom cukru we krwi, co jest kwestią niepożądaną w insulinooporności. Owszem jest to prawda. Mimo to, węglowodany są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, gdyż są świetnym źródłem energii. Dlatego w diecie w insulinooporności zwraca się szczególną uwagę na ilość jak i rodzaj tych składników odżywczych. Rezygnacja z węglowodanów nie rozwiąże problemu insulinooporności. Dlatego ważniejsze jest ograniczenie węglowodanów prostych tj.:

    • Pieczywo z mąki pszennej oczyszczonej
    • Słodycze
    • Słodkie napoje
    • Fast foody

    Na rzecz cukrów złożonych:

    • Makaron brązowy
    • Kasza gryczana
    • Chleb razowy
    • Ryż brązowy
    mitów w insulinooporności

    3. Mając insulinooporność należy wyeleminować gluten

    Kolejny mit dietetyczny na temat insulinooporności, który nie powinien być powielany wśród pacjentów. Jeśli chorujesz na insulinooporność nie ma konieczności rezygnacji z glutenu. Wyjątek stanowią jednak przypadki, gdzie oprócz oporności tkanek na insulinę zdiagnozowano u Ciebie celiakię, czyli nadwrażliwość na gluten lub alergię na gluten. W takiej sytuacji należy połączyć zalecenia dietoterapii w insulinooporności z zaleceniami w chorobach wymienionymi powyżej. W rzeczywistości jest to dość kłopotliwe zadanie, gdyż wytyczne w tych jednostkach chorobowych niestety się wykluczają. Dlatego jeśli borykasz się z takim problemem napisz do mnie, a chętnie Ci pomogę.

    4. Nie mogę jeść żadnych owoców

    Wieczny mit, który możemy znaleźć w niemal każdym zakątku internetu. Przecież owoce charakteryzują się nie tylko bogactwem antyoksydantów, składników mineralnych, ale także pysznym smakiem. Wielu insulinoopornych obawia się tych produktów ze względu na znajdujący się w nich cukier. W postępowaniu żywieniowym w insulinooporności istotną rolę odgrywa zdrowy rozsądek i odpowiednio zbilansowana dieta. Dlatego należy zwracać uwagę ILE tych owoców się zje oraz z CZYM. Mianowicie lepszym pomysłem będzie zjedzenie pełnowartościowego posiłku będącym źródłem wszystkich makroelementów (tj. węglowodanów, białka oraz tłuszczów) niż samego owocu. Nie dość, że będziesz syty przez dłuższy okres czasu to taki posiłek korzystnie wpłynie na Twojągospodarkę węglowodanową. Przykładowo: owoce możesz zjeść z ulubioną owsianką z dodatkiem jogurtu naturalnego i orzechów włoskich. Po więcej inspiracji odsyłam Ciebie tutaj.

    mitów w insulinooporności

    5. Mając insulinooporność muszę ćwiczyć, żeby schudnąć

    Często tak jest, że jeśli zachorujemy na jakąś chorobę to powinnyśmy non stop ćwiczyć aby pozbyć się nadmiernych kilogramów. Owszem sport to zdrowie, ale czy powinien nam się kojarzyć z katorgą i brakiem przyjemności? Zacznij od małych kroków. Skoro nie miałeś zwyczaju ruszać się zbyt często to takie wymęczanie szybko Ciebie zniechęci. W życiu jak i mając insulinooporność istotne jest aby w ogóle się ruszać! Oznacza to, abyś wybierał aktywność która sprawia Ci przyjemność i starał się wykonywać ją regularnie. Nie oznacza to, że codziennie powinieneś chodzić na siłownie. Może się przecież zdażyć Ci gorszy dzień. W konsekwencji chodzi o wyrobienie sobie nawyku i w miarę swoich możliwości trzymanie się jego.

    Podsumowując – w internecie możemy znaleźć wiele powielanych mitów w insulinooporności. Jest to niestety minus dzisiejszych czasów. Łatwy dostęp do mediów, może się wiązać z napotkaniem się z nieprawidłowymi informacjami. Dlatego warto weryfikować to co się przeczyta w internecie i samemu starać się obalać mity dietetyczne (w tym przypadku w insulinooporności).

    Jest to tylko kilka z moich pomysłów jak umilić ten wyjątkowy czas. Jeśli masz ochotę na więcej inspiracji zapraszam Ciebie na mojego  instagrama 🙂

    Jeżeli, chcesz dowiedzieć jak zacząć zdrowiej się odżywiać odsyłam Cię tutaj 

    Potrzebujesz pomocy w zbilansowaniu diety? Napisz do mnie

    Dodatkowo zapraszam Cię do zapisania się do darmowego newsletteru! tutaj

    Proteinowe kulki dla insulinoopornych

    Masz ochotę na coś słodkiego, a masz insulinooporność? Zapoznaj się z moim nowym przepisem na kulki proteinowe!

    Przeciwzapalny koktajl dla insulinoopornych

    Masz ochotę na coś słodkiego i odżywczego? W takim przypadku zapraszam Ciebie na pyszny i szybki przepis na przeciwzapalny koktajl

    Fit gołąbki dla insulinoopornych

    Masz ochotę na tradycyjny obiad, ale jesteś na redukcji bądź masz insulinooporność? W takim razie zapraszam Cię na przepis na fit gołąbki

    Bombowa sałatka z granatem dla insulinoopornych

    Lato powoli mija, ale nie oznacza to, że jego smaki również! Sałatka z granatem to bomba smaku i witamin, która z pewnością Ci zasmakuje!

    Krem pomidorowy z serową grzanką dla insulinoopornych

    Masz ochotę na aromatyczny przepis na krem pomidorowy z ciągnącą się serową grzanką? Mam na to sposób! Dzięki mnie szybko wrócisz smakami do swoich ostatnich wakacji w Włoszech! Zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu,  a w dodatku zbilansowana pod insulinoopornych.

    Surówka coleslaw dla insulinoopornych

    Surówka Coleslaw to popularna pozycja w wielu restauracjach. Dlatego dziś przygotowałam jej zdrowszą wersję specjalnie dla insulinoopornych!

    Śniadaniowy wrap dla insulinoopornych

    Śniadaniowy wrap do super pomysł na śniadanie dla insulinoopornych. Można zabrać go bez problemu do pracy!

    Brownie dla insulinoopornych

    Masz ochotę na coś słodkiego, a masz insulinooporność? W tym celu zapraszam Cię na przepyszny przepis na moje brownie dla insulinoopornych!

    Dieta w chorobie Hashimoto

    Choroba Hashimoto czyli limfocytarne zapalenie tarczycy typu Hashimoto jest chorobą, która dotyka coraz większy odsetek osób. Przyczyny tego schorzenia nie zostały do końca poznane. Przypuszcza się, że czynniki genetyczne odgrywają tu znaczącą rolę, a środowiskowe zwiększają prawdopodobieństwo rozwoju choroby Hashimoto. Największe znaczenie przypisuje się nadmiarowi jodu czy niedoboru selenu i witaminy D w codziennym jadłospisie. Ponadto jest to choroba nieuleczalna i często towarzyszą jej inne choroby autoimmunizacyjne jak: reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca typu 1 czy celiakia.

    Proteinowe pancakes z 3 składników

    Proteinowe pancakes z 3 składników to idealny pomysł na rozpoczęcie dnia. Całość to tylko 297 kcal a ponad 48g białka w porcji!

    0 komentarzy

    Wyślij komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Facebook