Właściwości zdrowotne jogurtu naturalnego

utworzone przez | lis 16, 2022 | Blog

Właściwości jogurtu naturalnego

Właściwości jogurtu naturalnego są znane już od starożytności. Egipcjanie jako pierwsi korzystali z dobrodziejstw jakie niesie spożywanie jogurt.  Jogurt to fermentowany produkt mleczarski, który powstaje z mleka pasteryzowanego w procesie fermentacji. Proces ten odbywa się w kilku etapach i trwa około 5 godzin. Początkowo mleko poddaje się odtłuszczeniu i odparowaniu. Nabiera on wtedy odpowiedniej gęstości i ulega pasteryzacji w celu pozbycia się szkodliwych bakterii. Kolejny krok to homogenizacja, która następuje po ogrzaniu surowca do 80 °C,
a następnie  jest chłodzony do 40 °C i dodawane są szczepy bakterii Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.

Wartości odżywcze jogurtu naturalnego

Jest produktem pełnowartościowym, co oznacza, że można znaleźć w nim białko, węglowodany i tłuszcze. Dodatkowo jest bogaty w niektóre witaminy, głównie z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak wapń i fosfor. Poprzez zawartość żywych kultur bakterii, jogurt ma działanie probiotyczne i wspomagające pracę układu pokarmowego.

Probiotyki zawarte w jogurcie wspomagają układ odpornościowy, wspomagają trawienie, biorą udział w leczeniu biegunek i stanów zapalnych przewodu pokarmowego dodatkowo działają antagonistycznie wobec bakterii patogennych przewodu pokarmowego. Są bardzo istotnym elementem wspomagania pracy układu pokarmowego oraz kondycji flory bakteryjnej.

Wartość odżywcza 100g jogurtu naturalnego o zawartości 2% tłuszczu:

Energia: 60 kcal

Białko: 4,3 g

Tłuszcze: 2,0 g

Węglowodany: 6,2 g

Składniki mineralne:

Witamina B1: 0,046 (μg)

Witamina B2: 0,216 (μg)

Wapń: 170 mg

Fosfor: 122 mg

Sód: 63 mg

Potas: 200 mg

Witamina A: 16 (μg)

Witamina D: 0,03 (μg)

Zawartość białka w jogurcie wynosi od 3,2 g do 8,4 g na 100g produktu.

właściwości jogurtu naturalnego

Rodzaje jogurtów dostępnych w sklepach

Sklepowe półki uginają się od jogurtów, ale  jakie są różnice między nimi? Jaki warto kupić? Sprawdź nasz przegląd sklepowego asortymentu.

JOGURTY GRECKIE

Na pierwszy ogień idzie popularny jogurt grecki, który i będzie charakteryzował się wyższą gęstością i wyższą zawartością tłuszczu (nawet do 10%). Jogurty typu greckiego zawierają od 3 g do 9 g białka na 100 g produktu, ta różnica ta może wynikać z procesu technologicznego oraz dodawania mleka w proszku i białek mleka do produktu.

Jeżeli, chcesz dowiedzieć jak zacząć zdrowiej się odżywiać odsyłam Cię tutaj 

Potrzebujesz pomocy w zbilansowaniu diety? Napisz do mnie

Dodatkowo zapraszam Cię do zapisania się do darmowego newsletteru! tutaj

JOGURTY PROTEINOWE/SKYRY

Skyr, czyli jogurt typu islandzkiego charakteryzuje się wysoką zawartością białka wynoszącą aż 10 g na 100 g produktu oraz 0 g tłuszczu w produkcie, kolejnym atutem jest niska energetyczność wynoszącą 49 kcal na 100 g. Jogurty owocowe oprócz dodanych owoców często zawierają dodaną sacharozę i syrop glukozowo-fruktozowy. Przy wyborze jogurtu naturalnego największą uwagę powinien zwrócić skład. Prawdziwy jogurt naturalny powinien zawierać tylko mleko i żywe kultury bakterii, im krótszy skład, tym lepiej. W jogurtach owocowych powinny znaleźć się jedynie mleko, owoce i żywe kultury bakterii, bez dodatków w postaci cukru, wzmacniaczy smaku, barwników itp.

Drugi rodzaj jogurtów zbliżone składem do popularnych skyrów to jogurty proteinowe, które są wzbogacane białkiem. Mogą stanowić dopełnienie posiłku, a także przekąskę okołotreningową. Jak w przypadku każdego jogurtu, należy zwrócić uwagę, czy nie jest dosładzany cukrem, a także czy nie posiada zbędnych dodatków np. wzmacniaczy smaków.

właściwości jogurtu naturalnego

JOGURTY BEZ LAKTOZY

Istnieją również jogurty bez laktozy,  które stanowią alternatywę do zwykłego nabiału. Do jogurtów bez laktozy jest dodawany enzym laktaza, rozkładająca laktozę, czyli cukier mleczny występujący w produktach mlecznych na cukry proste: glukozę i galaktozę. Dzięki temu, jogurty bez laktozy są odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy, jednak przez zawartość cukrów prostych posiadają wyższy indeks glikemiczny i słodszy smak od standardowego jogurtu. Jest to ważny aspekt brany pod uwagę przez na przykład osoby z insulinoopornością i cukrzycą. Warto pamiętać, że jogurty bez laktozy również posiadają właściwości zdrowotne.

Podsumowanie właściwości zdrowotnych jogurtu naturalnego

Podsumowując, właściwości zdrowotne jogurtu naturalnego są bardzo szerokie od zawartości białka pełnowartościowego, przez zawartość bakterii probiotycznych wywiera pozytywny wpływ na przewód pokarmowy. Jest źródłem wielu witamin oraz minerałów,  może być pomocny w diecie redukcyjnej. Wybierając jogurt, należy kierować się składem produktu, który powinien zawierać jedynie mleko oraz żywe kultury bakterii bez zbędnych dodatków. Wybór rodzaju jogurtu zależy od konsumenta i jego wymagań względem zawartości makroskładników oraz substancji dodatkowych (np. owoców). Należy pamiętać, że produkty bez laktozy będą miały słodszy smak oraz wyższy indeks glikemiczny od produktów z laktozą.

Proteinowe kulki dla insulinoopornych

Masz ochotę na coś słodkiego, a masz insulinooporność? Zapoznaj się z moim nowym przepisem na kulki proteinowe!

Przeciwzapalny koktajl dla insulinoopornych

Masz ochotę na coś słodkiego i odżywczego? W takim przypadku zapraszam Ciebie na pyszny i szybki przepis na przeciwzapalny koktajl

Fit gołąbki dla insulinoopornych

Masz ochotę na tradycyjny obiad, ale jesteś na redukcji bądź masz insulinooporność? W takim razie zapraszam Cię na przepis na fit gołąbki

Bombowa sałatka z granatem dla insulinoopornych

Lato powoli mija, ale nie oznacza to, że jego smaki również! Sałatka z granatem to bomba smaku i witamin, która z pewnością Ci zasmakuje!

Krem pomidorowy z serową grzanką dla insulinoopornych

Masz ochotę na aromatyczny przepis na krem pomidorowy z ciągnącą się serową grzanką? Mam na to sposób! Dzięki mnie szybko wrócisz smakami do swoich ostatnich wakacji w Włoszech! Zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu,  a w dodatku zbilansowana pod insulinoopornych.

Surówka coleslaw dla insulinoopornych

Surówka Coleslaw to popularna pozycja w wielu restauracjach. Dlatego dziś przygotowałam jej zdrowszą wersję specjalnie dla insulinoopornych!

Śniadaniowy wrap dla insulinoopornych

Śniadaniowy wrap do super pomysł na śniadanie dla insulinoopornych. Można zabrać go bez problemu do pracy!

Brownie dla insulinoopornych

Masz ochotę na coś słodkiego, a masz insulinooporność? W tym celu zapraszam Cię na przepyszny przepis na moje brownie dla insulinoopornych!

Dieta w chorobie Hashimoto

Choroba Hashimoto czyli limfocytarne zapalenie tarczycy typu Hashimoto jest chorobą, która dotyka coraz większy odsetek osób. Przyczyny tego schorzenia nie zostały do końca poznane. Przypuszcza się, że czynniki genetyczne odgrywają tu znaczącą rolę, a środowiskowe zwiększają prawdopodobieństwo rozwoju choroby Hashimoto. Największe znaczenie przypisuje się nadmiarowi jodu czy niedoboru selenu i witaminy D w codziennym jadłospisie. Ponadto jest to choroba nieuleczalna i często towarzyszą jej inne choroby autoimmunizacyjne jak: reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca typu 1 czy celiakia.

Proteinowe pancakes z 3 składników

Proteinowe pancakes z 3 składników to idealny pomysł na rozpoczęcie dnia. Całość to tylko 297 kcal a ponad 48g białka w porcji!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook